Районна избирателна комисия Силистра


РЕШЕНИЕ
№ 83-НС
Силистра, 20.03.2021

ОТНОСНО: жалба от Коалиция Демократична България – Обединение, представлявана от Златко Стефанов Куртев

В Районната избирателна комисия е постъпила жалба с вх. № 0117 от 19.03.2021 г. от Златко Стефанов Куртев

 

В жалбата се посочва, че в с. Ветрен, общ. Силистра, се разпространяват агитационни материали на ПП „ГЕРБ“ от служители на кметството в селото. В посочената жалба се твърди, че агитационните материали представляват листовки с лицата и имената на кандидатите от листа на ПП „ГЕРБ“ и отбелязан номер на интегралната бюлетина , които са поставени на видно място по вратите или оградите на дворовете в селото. Наред с това е изтъкнато нарушение на чл.183, ал.3 от Изборния кодекс, като се твърди че е нарушен принципа агитацията да се води от партиите, а не и от държавните или местните представители на властта.

 

От фактическа страна при извършена проверка от членове на РИК-Силистра в тричленен състав – Севда Хюсеин – секретар, Димо Михалев и Йоана Колева – членове, на място, се установи, че в действителност са поставени агитационни материали на партии и коалиции на различни места в селото. При разговор с кметския наместник на селото се установи, че същата не знае и не е възлагала разпространението на такива агитационни материали, както и че в кметството са заети две работни места – длъжност „ГРАО“ и по проект „Старт в кариерата“ и е назначено едно лице по граждански договор за поддръжка и озеленяване с не нормирано работно време. В разговор с последния комисията установи, че същият е разпространил някои от агитационните материали без да уточнява на коя политическа сила са били. Същото лице посочи, че е поставил материалите в извън работното за него време.

 

Районната избирателна комисия намира жалбата за допустима, подадена от упълномощен представител, от лице с правен интерес предвид качеството му на кандидат за народен представител на жалбоподателя, а по същество – за неоснователна по следните съображения:

 

В жалбата не е конкретизирано кое лице разпространява агитационни материали, още повече на каква длъжност е назначено в кметството на с. Ветрен, в това му качество ли извършва разпространяването и дали в работно време. В посочената разпоредба на чл. 183, ал. 3 от ИК е посочено, че агитационните материали се поставят на определени от кмета места, а на сгради, огради и витрини – с разрешение на собственика или управителя на имота. С жалбата няма представени доказателства относно несъгласие за поставяне на агитационни материали, нито е посочена длъжността на лицето, което извършва това поставяне, която да го характеризира като представител на местната или държавната власт.

Предвид изложеното и на основание чл. 72, ал.1, т. 20 от ИК, Районна избирателна комисия - Силистра

Р Е Ш И:

Оставя без уважение жалбата, подадена от Златко Стефанов Куртев – упълномощен представител на Коалиция Демократична България – Обединение като неоснователна.

 

 

          Решението може да се обжалва пред Централна избирателна комисия в 3 /три/- дневен срок от обявяването му

Председател: Ивелина Николова Петрова

Зам. председател: Галина Русева Павлова

* Публикувано на 20.03.2021 в 12:22 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 218-НС / 13.04.2021

    относно: Неизползвани бюлетини при произвеждане на изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

  • № 217-НС / 05.04.2021

    относно: Сигнал от Вяра Емилова Йорданова – кандидат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

  • № 216-НС / 05.04.2021

    относно: Сигнал от Вяра Емилова Йорданова – кандидат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

всички решения